Takker for en meget god artikkel med, som forventet, mange gode poenger. Apropos ordet, konseptet » jul » skrev jeg for mange år siden – med utgangspunkt i at romerne, også lenge etter immigrantene Peters og Paulus’ antatte ankomst og endeligt, feiret ca. 25. desember Natalis Solis Invicti ( den uovervinnelige sols fødsel ), og det velkjente internasjonale symbol solhjulet – til Sprakradet med spørsmål om muligens det norske ord jul kan innebære noe etymologisk med solhjulet og den historisk nordiske feiring av vintersolverv. Det ble imidlertid nokså kategorisk avvist. Vi må følgelig anta kun et nytt eksempel på lingvistsik koinsidens.
Romernes feiring var også preget av egyptisk mytologi med Horus på fanget til Isis.
Med hensyn til tidspunktet for de kristnes antatte Jesus og hans fødsel, feire i Spania » Dia de la Concepción » ( dagen for den ubesmittede befruktning – d.v.s. uten normal sperma ) den 8. desember – følgelig kun vel to ukers graviditet. Men vi snakker om religiøs tro selvfølgelig.
Jeg takker Arild Pedersen for hans hilsen – sender ham, Minervas redaksjon og alle lesere og medkommentatorer vellykkede, hyggelige » hjulefestdager. En meteorolog fortalte meg nylig at vi merker endringene rundt den 25.
↧
Av: Sven Olav Eid
↧